a

Missie Dutch African Badger

Wie aan Zuid-Afrika denkt, ziet wildparken en wijngaarden voor zich. Iedereen behalve duizenden jonge Zuid-Afrikanen in townships. Die kennen alleen de bedroevende omstandigheden waarin ze leven. Een leeuw hebben ze nog nooit gezien, of een giraffe.
Dutch African Badger neemt kansarme locals mee op safari. Om hun eigen land te leren kennen. Om een betere toekomst te ontdekken. En om gewoon even kind te kunnen zijn.
 
De boodschap achter de reis is: Zorg voor jezelf zoals de natuur voor zichzelf zorgt. In de sterk vervuilde townships ontwikkel je geen enkele positieve ervaring met de natuur. Je leert te overleven, dat wel. Maar uiteindelijk is die les heel destructief: Jongeren sluiten zich aan bij een gang en worden zelden oud. Of ze worden stroper en vernielen het kwetsbare ecosysteem. Onbewust, want ze weten niet eens wat natuur ís.
 
Het initiatief voor Dutch African Badger ontstond heel spontaan. Arnoud van de Klis reist al 20 jaar door zuidelijk Afrika, gedreven door een fascinatie voor groot wild en de oerkracht van lokale natuur en cultuur. De spanning als je in een wildpark uit de auto stapt. Het gevoel dat je niet de sterkste bent. Oog in oog met een waakzame olifant word je heel nederig. Het is een intense ervaring die je iedereen gunt.

stichting-dutch-african-badger-Arnoud-met-locale-gids-in-township-Langa-Kaapstad

Arnoud van der Klis met een gids in township Langa, Kaapstad.

Maar het is ook een ervaring die steeds schaarser wordt. Diersoorten sterven sneller uit dan ooit. Een natuurlijke ramp, maar ook een economische. De big five zijn essentieel voor het toerisme in Zuid-Afrika. Dát laten we de kinderen zien. Zij hebben de toekomst, hen kun je nog beïnvloeden. Een paar jaren later zien ze dieren enkel als dollars.
 
De schoolsafari is een doel op zich, maar ook een manier om de kinderen uit hun systeem te krijgen. Al is het maar voor even. De jongsten lopen al met een mes door hun township, maar op safari slaken ze een gil als ze plotseling een leeuw zien. Zoals het hoort. De natuur zet je op je plaats, met zijn duidelijke wetten. Een meisje op de eerste schoolreis van Dutch African Badger zag meteen het licht: Ze wilde ranger worden.
 
Inmiddels groeit Dutch African Badger als kool. Nieuwe reizen worden voorbereid en een eigen campsite is in aanbouw. Dat maakt het veel gemakkelijker om vaker grote groepen mee te nemen. Er zijn meerdere game drives in de directe omgeving, dus kunnen we dagtrips houden.
 
De safari heeft alle trekken van een schoolreis. Kinderen klitten samen, voelen zich veilig én uitgedaagd door het ongekende avontuur. Wat er gebeurt in de hoofden en harten, dat is het grootste goed. We maken een vonkje, in de hoop dat iets gaat branden. In de hoop dat ze een betere toekomst vinden, weg van de criminaliteit en armoede. En we wéten dat ze een unieke ervaring rijker zijn.

stichting-dutch-african-badger-schoolreis-2018-kaapstad-zuid-afrika

Stichting Dutch African Badger

Barbaralaan 206

4834 SM Breda

The Netherlands
Arnoud van der Klis
(+31) 06 51 08 26 96

info@dutchafricanbadger.com

Beleidsplan Dutch African Badger

Copyright 2019 | Dutch African Badger