De Stichting Dutch African Badger heeft als doel kansarme kinderen uit een township in Kaapstad kennis te laten maken met de Zuid-Afrikaanse natuur en wilde dieren. Waarom? Founder Arnoud van der Klis: “Omdat kinderen praktisch nooit de sloppenwijk uitkomen en geen idee hebben van het mooie wildlife dat Zuid-Afrika te bieden heeft en hoe belangrijk het is hier zuinig mee om te gaan. Als je kinderen hiervan bewust kan maken, krijgen ze respect voor de natuur en komen ze later hopelijk niet in de verleiding om bijvoorbeeld te gaan stropen voor geld.”

Van 3 t/m 6 oktober 2019 werd de tweede schoolreis georganiseerd door de stichting Dutch African Badger. Net als vorig jaar gingen er ruim 30 kinderen van de school iThemba Labantu mee. De school ligt middenin township Phillipi in Kaapstad. Vanuit Nederland waren ambassadeurs Wouter Hartemink en Joep van Os aanwezig, en founder van de Stichting Arnoud van der Klis. Vanuit Zuid-Afrika (Kaapstad) was Nigel Pfister erbij. Hoe kijkt Arnoud terug op de schoolreis?

“Een fantastische, hartverwarmende en ook leerzame reis. Een reis die begint met onzekerheid. Wie gaat er precies mee, want de samenstelling van de groep staat nooit vast. Palesa een meisje dat al met haar jas en tas klaarstond, kreeg op het laatste moment te horen dat ze niet weg mocht vanwege een sterfgeval in de familie. Met tranen in haar ogen ging ze naar huis. Tradities gaan voor ….

Vanuit Nederland waren er nu voor het eerst twee ambassadeurs van de Stichting aanwezig, Wouter en Joep, zodat ook zij konden ervaren hoe het is om met de kinderen op pad te gaan. Het begon al goed met een ontvangst op de school met gezang van de kinderen en een erehaag … Daar krijgt iedereen toch kippenvel van?

Het was even spannend met de buschauffeur, hij wilde eerst niet het township inrijden met de bus en was ook dwars toen hij hoorde dat er delen van de route over gravelroads ging. Gaandeweg de reis kreeg hij pas echt door wat de kinderen gingen doen en hoe blij ze waren. Langzaam liet hij al zijn belemmeringen varen. Mooi ook om te zien dat de kids echt loskwamen. Eerst waren ze nog onder de indruk toen ze T-shirts en jassen kregen uitgedeeld, maar een paar honderd kilometer later, waren ze aan het lachen, kletsen en zingen. Een mooi gegeven. Helemaal in combi met gangmakers Wouter en Joep. Grappig ook dat we onderweg net als vorig jaar weer bij Wimpy’s gingen lunchen, thanks Remco Schoonen voor het aanbieden van deze lunch! Het personeel daar zat wel even in de stress; 35 hamburgers, friet en drankjes, dat is daar een bestelling die ze niet dagelijks krijgen!

Het grote verschil met de eerste schoolreis is dat we dit jaar gebruik konden maken van onze eigen boerderij, Seven Fountains Farm, en dat leverde een enorme meerwaarde op. We hadden het hele complex voor onszelf, de kinderen sliepen in mooie tenten met veldbedden, slaapzakken, en een kastje met lampje en stoelen voor de tent (allemaal gekocht met behulp van onze donateurs).  Het personeel van Seven Fountains Farm heeft onder leiding van onze manager Daan Teeuwsen er ontzettend veel tijd aan besteed om alles goed op te zetten. De kinderen waren zo blij dat ze hier drie nachten mochten slapen en zo een paar dagen konden genieten van een onbezorgde tijd. In de tent hoor je overigens op de achtergrond regelmatig dieren uit de omringende parken; het gebrul van een leeuw of het gejank van een black backed jackal.”

De volgende keer: het bezoek aan Addo